BİLGİ OKURYAZARLIĞI NEDİR?

BİLGİ OKURYAZLIĞI NEDİR? NİÇİN BİLGİ OKURYAZARLIĞI

 

Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı değişim, bilgi patlamasını beraberinde getirerek bilgi çağına geçişi hızlandırmıştır. Üretilen bilgiler, yeni teknolojilerin doğuşunu sağlarken, bu teknolojiler de bilginin hızlı ve kolay bir şekilde paylaşılmasını mümkün kılmaktadır. Bu döngü, bireylerin ve toplumların gelişmişlik düzeyini belirleyen temel unsurlardan biri olarak bilgiyi öngörmektedir. Teknolojideki bu değişim süreciyle birlikte, bireylerin sahip olması gereken becerilerin çeşitliliği ve karmaşıklığı da artmıştır. Bu nedenle bilgi toplumunda, bireylerin bilgiyi etkin bir şekilde kullanmaları gerekmektedir.

Bilgi okuryazarlığı, bilgi ihtiyacını belirleme, uygun arama stratejileri geliştirme, bilgiyi doğru kaynaklardan elde etme, değerlendirme ve etik kurallara uygun bir şekilde paylaşma becerilerini içerir.Bu bağlamda, bilgi okuryazarı kişi şunları yapabilir:

 

  • Doğru ve yeterli bilginin karar verme süreçlerinde temel olduğunu bilir.
  • Bilgi gereksinimlerini fark eder ve bu gereksinimlere uygun sorular formüle eder.
  • Bilgi kaynaklarını belirler ve başarılı bir arama stratejisi geliştirir.
  • Bilgiyi değerlendirir ve uygun bir şekilde düzenler.
  • Mevcut bilgi yapıları içinde yeni bilgiyi entegre eder.
  • Bilgiyi eleştirel düşünme ve sorun çözmede kullanır.

Sonuç olarak, bilgi okuryazarlığı; bilgi ihtiyacını tanımlama, arama stratejileri geliştirme, bilgi kaynaklarına erişme, ulaşılan bilgiyi analiz etme, yorumlama ve değerlendirme süreçlerini etkin bir şekilde yönetme sürecidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kutuphane@gkv.k12.tr 0342 321 01 00 - 138 Hafta içi: 08.30-17.00 ve Cumartesi: 09.00-13.00

© Copyright Gaziantep Kolej Vakfı | Tüm Hakları Saklıdır.