|
GAZİANTEP KOLEJ VAKFI ÖZEL OKULLARI KÜTÜPHANESİ
Kütüphane Vizyonu: Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okulları Kütüphanesi 2001 yılından bu güne eğitim ve öğretim programlarına etkin bir şekilde katkıda bulunmak, öğretmenlerin mesleki çalışmalarına yardımcı olmak, öğrencilerin düşünme yeteneğinin geliştirilmesi ve bilgi gereksinimlerinin karşılanmak için bilgi kaynağı sağlamak, düzenlemek ve hizmete sunmak, bilgi okuryazarı bireyler yetiştirmek amacıyla hizmet vermektedir.
Kütüphane Misyonu: Eleştirici ve estetik değerlere ilgi duymalarını sağlamak, bütün kullanıcıların düşünme yeteneğinin geliştirilmesi ve bilgi gereksinimlerinin karşılanmak için her konuda bilgi kaynağını sağlamak, düzenlemek ve hizmete sunmak, bilgi okuryazarı bireyler yetiştirmek kütüphanemizin görevidir. Kütüphanemiz öğrencilerimizin her türlü bilimsel ve sosyal ihtiyacına cevap verecek kapasitededir. Bilgi ve Belge Yönetimi mezunu, kütüphanecilik alanında uzman personelimiz tarafından güncel gelişmeler takip edilerek gerekli kaynaklar kütüphanelerimize kazandırılmakta ve nitelikli hizmet sunulmaktadır.
Kütüphanemizde neler var?
Referans Kaynakları: Öğrencilerin araştırma, inceleme ve ödevlerine yardımcı olmak amacıyla temel bilgi kaynakları olan ansiklopediler, sözlükler, atlaslar, almanaklar, kataloglar ve dizinlerin bulunduğu bölümdür.
Kitaplar: Kütüphanemiz, hikâye kitapları, Türk ve dünya edebiyatı, tiyatro ve şiirler, felsefe, sosyoloji, din, toplumsal bilimler, pozitif bilimler, sanat, bilim, teknoloji, coğrafya, tarih vb. multi-disipliner bir koleksiyona sahiptir. Ayrıca “Atatürk ve Cumhuriyet” ,“Gaziantep” ve “Ahmet Ümit Kitaplığı” gibi özel bölümlere yer verilmiştir.
Süreli Yayınlar: Tarih, bilim, edebiyat, yaşam, gençlik, çocuk, araştırma alanların yetkin yerli ve yabancı popüler dergiler ve yerel dergiler okuyucularımızın hizmetine sunulmuştur. Abone olunan süreli yayınlardan bazıları; Time, BBC History, National Geographic (Us), Scientific American, Atlas, Atlas Tarih, Bilim Çocuk, Bilim Teknik, Bilge Çocuk, Popular Sciences Türkiye, Varlık…
E-Hizmet: Tüm kullanıcılarımıza internet bağlantılı ve sürekli kullanıma açık altı (6) bilgisayar ve sürekli kullanıma açık kablosuz internet erişimi ile çalışma olanağına sunmaktadır. Kütüphanemiz 2019 yılından günümüze JSTOR (SSC) veri tabanına abone olarak 4000 adet akademik ve multidisipliner dergilerin çevrimiçi koleksiyonunu öğrencilerine eriştirmektedir.
Kütüphane IB programının uygulanmasına nasıl destek sağlıyor?
Kütüphanemiz bir kitap koleksiyonundan çok daha fazlasıdır; öğrencilerin farklı bakış açılarıyla etkileşime geçebilecekleri, küresel sorunları keşfedebilecekleri ve çevrelerindeki dünyaya dair anlayışlarını derinleştirebilecekleri dinamik bir alandır. Uzman kütüphane öğretmenimiz bilgi okuryazarlığı, akademik dürüstlük, araştırma yöntemleri konularında akademik danışmanlık yaparak öğrencilerimize rehberlik etmektedir.
IB’ deki öğrenme yaklaşımları (ATL) becerileri, öğrencilerin kendi kendini düzenleyen öğrenenler olmalarına ve “nasıl öğreneceklerini öğrenmelerine” yardımcı olan beceriler geliştirmelerini sağlar. “Bana balık verme balık tutmayı öğret” sloganıyla öğrencilerin düşünme becerileri, iletişim becerileri ve araştırma becerileri başta olmak üzere tüm sosyal ve özyönetim becerilerini destekler. Bunu kütüphane içi etkinliklerle, okuma saatleriyle, bilgi okuryazarlığı dersleriyle, kütüphane oryantasyon çalışmalarıyla, kitap ve hikaye etkinlikleri ile öğrencilerin yaş seviyesine uygun olarak gerçekleştir. Öğrenci- Öğretmen ve Kütüphane öğretmeni sürekli etkileşim halindedir. Öğrencilerin erken yaşta kitap okuma alışkanlığı kazanması ve entelektüel birikimlerini geliştirmeleri için yazar-öğrenci buluşmaları, okuma saatleri, kütüphane etkinlikleri organize eder.
Kütüphanemiz hangi çalışmalara rehberlik ediyor?
Akademik Dürüstlük: GKV Özel Okulları, fikir paylaşımına açık olmanın ve farklı fikirleri paylaşmanın akademik ortamın gelişmesinde önemli bir rol oynadığının değerini bilir. Bu türden akademik paylaşımlar, fikir alışverişleri, akademik yaşamın özünü oluşturur. Kaynakların, bilgilerin, fikirlerin uygun kullanımını korumak için GKV Özel okullarında ödevlerde, sınavlarda ve diğer akademik performanslarda akademik sahtekârlık yasaktır. Öğrencilerimizi bilgi hırsızlığına karşı, akademik dürüstlük ilkelerine saygılı bireyler olarak yetiştirmek için 2015 yılından günümüze tüm akademik çalışmalar kütüphanemiz tarafından, Turnitin İntihal Veri tabanı aracılığıyla denetlenmektedir. Öğrencilerimize kaynakça gösterme, alıntı yapma, telif hakları konusunda rehberlik hizmeti verilmektedir.
Bilgi Okuryazarlığı: Bilgi okuryazarlığı; bilgi ihtiyacını tanımlama, arama stratejileri geliştirme, bilgi kaynaklarına erişme, ulaşılan bilgiyi analiz etme, yorumlama, değerlendirme, sunma süreçlerini etkin bir şekilde yönetme becerisidir. Aynı zamanda IB - ATL becerilerinin önemli bir parçasıdır. Bilgi okuryazarlığı becerilerine sahip öğrenciler yetiştirebilmek kütüphanemizin temel hedeflerinden biridir. Bu nedenle okulumuzda “Bilgi Okuryazarlığı” çalışmaları için online kılavuz ve yardımcı dokumanlar hazırlama, öğrencilere araştırma rehberliği yapma işlemleri kütüphanemiz tarafından yürütülmektedir. Kütüphane öğretmenimiz tarafından GKV Cemil Alevli Lisesi IBDP öğrencilerine “Bilgi Okuryazarlığı” ders olarak verilmektedir.
Kütüphane Okuryazarlığı: Öğrencilerin ve diğer tüm kullanıcıların kütüphaneyi tanımasını, kuralları özümsemesini ve kütüphane kaynaklarını en verimli şekilde kullanmalarını sağlamak için gereken becerilerdir. Bu beceriler, öğrencilerin akademik başarılarını desteklerken, yetişkinlerin de kişisel gelişimlerine katkı sağlar. Genellikle eğitim öğretim yıllarının başında Anaokulu ve 1. Sınıf öğrencilerimiz başta olmak üzere isteyen tüm gruplara kütüphane okuryazarlığı eğitimi verilmektedir.
|
|