Basılı Kaynaklar

BASILI BİLGİ KAYNAKLARI

Kitaplar: Genellikle tek ciltten oluşan, bir veya daha fazla yazar tarafından yazılmış temel bilgi kaynaklarıdır. Bir konuda çeşitli düzeylerde bilgi içerirler.

Dergiler: Uzmanlar tarafından yazılmış makaleleri içeren, belli bir alanda düzenli aralıklarla yayınlanan kaynaklardır. Haftalık, aylık gibi periyotlarda çıkarlar. Popüler ve bilimsel olarak ikiye ayrılırlar.

Popüler dergiler, belirli bir okuyucu kitlesi için popüler konularda içeriğe sahip kar amacı güden kaynaklardır. Örnekler: Bilim Teknik, Popüler Science, Atlas, Varlık, Time, BBC Focus, Scientific American gibi.

Bilimsel dergiler, akademik makalelerin yayınlandığı önemli kaynaklardır. Bu dergiler, disiplinlerarası bilimsel araştırmaların sonuçlarını, analizlerini ve teorilerini içeren makaleler barındırır. Kar amacı gütmez ve hakem kontrolünden geçerek yayımlanır. Örnekler: Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, Türk Klinik Biyokimya Dergisi, Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, Journal of Personality and Social Psychology (JPSP), Journal of Art History vb.

Makaleler: Bilimsel araştırmaların sonuçlarını, analizlerini veya teorik tartışmaları içeren yazılı belgelerdir. Bu tür makaleler genellikle bilimsel dergilerde yayımlanır ve hakem incelemesine tabi tutulur.

Tezler: Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tamamladığı tezler ve akademik çalışmalar, belirli bir konuda derinlemesine araştırma ve analiz sunarlar. Bu çalışmalar, genellikle üniversitelerin kütüphanelerinde veya dijital arşivlerinde bulunabilir.

Konferans Bildirileri: Akademik konferanslar, araştırmacıların ve uzmanların son çalışmalarını sunmak ve tartışmak için bir araya geldikleri önemli platformlardır. Konferanslarda sunulan bildiriler, genellikle daha sonra konferansların özet kitaplarında veya dergilerinde yayımlanır.

Danışma Kaynakları:

  • Sözlükler: Sözcükler hakkında bilgi sağlarlar. Etimoloji, argo, konu, kısaltmalar, eş ve zıt anlamlı kelimeler, deyimler gibi farklı türleri bulunur.
  • Ansiklopediler: Uzmanlar tarafından hazırlanmış makaleler içerirler ve konulara göre alfabetik olarak düzenlenirler. Genel ve konu ansiklopedileri gibi çeşitleri vardır.
  • Almanaklar: Çeşitli konulardaki bilgilere erişimi sağlarlar. İcadın mucidi, bir bölgedeki en yüksek dağ gibi bilgilere ulaşılabilir.
  • İstatistiki Kaynaklar: Değişik konularda istatistiksel bilgi içerirler. Genel istatistikler veya belli bir konuya özgü istatistikler bulunabilir.Bilgi kaynaklarını belirler ve başarılı bir arama stratejisi geliştirir.
  • Atlaslar: Harita kitaplarıdır ve genel, tarih veya konu atlasları olarak sınıflandırılabilirler.

Biyografik Kaynaklar: Ölmüş veya yaşamakta olan ünlü kişilerin yaşam öykülerini içerirler. Genel veya özel konuları kapsayabilirler.

Kronolojiler: Bilgiyi tarih sırasına göre aktaran kaynaklardır. Yüzlerce yıldan sadece bir yıla kadar değişen zaman dilimlerini kapsayabilirler.

Diğer Kaynaklar: Kütüphanelerde video filmler, kasetler, CD-ROM'lar, mikrofilmler ve mikrofişler gibi çeşitli diğer bilgi kaynakları da bulunabilir.

 

 

 

kutuphane@gkv.k12.tr 0342 321 01 00 - 138 Hafta içi: 08.30-17.00 ve Cumartesi: 09.00-13.00

© Copyright Gaziantep Kolej Vakfı | Tüm Hakları Saklıdır.