Bilgi Kaynaklarına Erişim

LİTERATÜR TARAMASI & BİLGİ KAYNAĞINA ERİŞİM

Araştırma konusu belirlerken konunun çok dar ya da geniş olmaması gerekir. Dar konularda kaynak bulmak zordur ve araştırma yapmayı zorlaştırır. Geniş konularda ise kaynak çoktur. Yetkin kaynak bulmak, değerlendirmek zor hale gelir. Konu seçiminde mutlaka doğru tanımlama yapılması ve kaynak taraması gerekmektedir.

Örnek 1: «domuz gribinin kalp krizine etkisi» ile ilgili bir araştırma yaptığınız düşünüldüğünde, temel anahtar kelimeler olan «domuz gribi» ve «kalp krizi» aşağıda belirtilen başlıklar ile ele alınmış olabilir:

• Domuz gribi
  • SIV
  • Swine influenza virus
  • H1N1
  • Influenzavirus A
  • Influenzavirus C
  • Kalp krizi
  • kalp enfarktüsü
  • akut myokard enfarktüsü
  • MI
  • Myocardial infraction
  • AMI (acute myocardial infraction)

Örnek 2: «Sınav sırasında öğrencilerin yaşadığı stresin etkileri?» ile ilgili bir araştırma yaptığınız düşünüldüğünde, temel anahtar kelimeler olan «Stres», «öğrenci» ve «sınav» kelimeleri ile ilişkili kavramlar ise aşağıdaki gibi ifade edilebilir:

Kavram 1

Kavram 3

Anahtar kelimeler

stres

öğrenci

sınav

İlişkili Terimler ve Eş anlamlıları

Baskı
Zorluk
Gerginlik
Basınç
Sıkılma

Gençler
Çocuklar
Okuyanlar
Sınava girenler

İmtihan
Test
Sormaca

Konuyla ilgili kaynakları aramaya başlamadan önce, kısa zamanda doğru kaynaklara ulaşabilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu nedenle aşağıdaki soruları yanıtlamakla araştırmaya başlanmalıdır. Soruları yanıtlarken, öğretmenlerinizden, kütüphane sorumlusundan yardım alabilirsiniz.

• Ödeviniz sadece yazılı olarak mı sunulacak yoksa sınıfta da sunulacak mı?

• Ödevinizde resimler, fotoğraflar, grafikler, haritalar gibi görsel verilere de yer verecek misiniz?

• Ödeviniz (en az - en çok) kaç sayfa olacak?

• Tarihsel bilgiye ihtiyaç var mı?

• Güncel bilgiye ihtiyaç var mı?

• Sayısal verilere ihtiyaç var mı?

• Ödevinizi hazırlamak için verilen süre nedir? Bu süreyi nasıl kullanacaksınız?

• Kullanılması gereken kaynak türü ve kaynak sayısı konusunda sınırlamalar var mı?

Bu soruların cevaplarını göz önünde bulundurarak kütüphanedeki basılı ve elektronik kaynaklardan ve internetten konuyla ilgili bilgi kaynaklarına ulaşabilirsiniz.

*** Bilgi kaynakları hakkında detaylı bilgi için lütfen bilgi kaynaklarının türleri sayfasına bakınız.

kutuphane@gkv.k12.tr 0342 321 01 00 - 138 Hafta içi: 08.30-17.00 ve Cumartesi: 09.00-13.00