HABERLER

“ENGELLİLERE KARŞI ÖNYARGILI OLMAYIN”

Hayatını toplumsal kalıcı değer yaratmaya adamış bir “sosyal girişimci” olan Mehmet Kızıltaş,  GKV Özel Ortaokul ve Lise öğrencilerine "Engellilerle Doğru İletişim Metotları"nı interaktif bir seminer ortamında anlattı.

Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanı Yusuf Çelebi ve Şube Müdürü Bilal Yıldız’ın da katıldığı seminerde Kızıltaş engellilerle doğru iletişim kurma metotlarını anlatmanın yanı sıra bir engelli ile ilk kez karşılaşıldığında hangi engel grubundan olursa olsun neler yapılması gerektiğini A’dan Z’ye anlattı.

Engellilerle 360 Derece İletişim kitabının da yazarı olan Kızıltaş şu mesajları vurguladı:

“Dünya nüfusunun %15’ini engelliler oluşturuyor ve maalesef bilinçsizce yaklaşımdan dolayı ayrıştırılma sebebiyle toplumdaki yerlerini boş bırakıyorlar.

Oysa onlar da çemberin parçası ve onlarla iletişimin 360 derece algılanması gerekmektedir.

Bir gün  büyük umutlarla, şehrin en işlek çarşısına doğru yola koyuldum. Gözüm camlardaki “Çırak Aranıyor” yazılarındaydı. Umudum büyüyordu çünkü herkes çırak arıyordu, “Ben neden olmayayım?” diyordum.

Küçük bir iş yerine girdim. Tebessümle selam verip, “Amca çırak lâzım mı?” diye sordum. “Evet, lâzım da, bize sen lâzım değilsin.” dedi.

İlk iş başvuru deneyimimde engellerim yüzüme vurulmuştu.

Engelli olarak kendini nasıl görüyorsan, çevrenin de seni öyle göreceğini kabullenmek çok önemli bir kazanım. 

Eğer bir engelin varsa, kendini kabullendiğin ve sahip olduğun potansiyeli engelinden ön planda tutarak kendini kabul ettirmeye odaklandığında karşılaşacağın önyargıları kırabilirsin.

Bir engellinin istediğinde ve imkan verildiğinde yapamayacağı hiçbir şey yok. Yeter ki ötekileştirmeyin, dışlamayın, önyargılı olmayın. Empati kurmayı asla aklınızdan çıkartmayın.

ARANIZA KABUL EDİN, DAVRANIŞLARINIZI NORMALLEŞTİRİN VE YANINDA OLUN.”

 


 

       

© Copyright Gaziantep Kolej Vakfı | Tüm Hakları Saklıdır.