HABERLER

GKV VELİ SEMİNERLERİ'NDE BU HAFTA: 'EKRAN BAĞIMLILIĞI'

“Ekran bağımlılığı madde bağımlılığı kadar tehlikelidir”

GKV Özel İlkokulu, Veli Seminerleri kapsamında günümüzde "madde bağımlılığı kadar tehlikeli" olarak nitelendirilen "ekran bağımlılığı"nı ele aldı.

Konuşmacı olarak Gaziantep Üniversitesi PDR Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Erhan Tunç’un katıldığı seminerde;
- Teknoloji bağımlılığı nedir?
- Teknoloji bağımlılığını nasıl anlarız?
- Teknoloji bağımlılığından korunmak ve çocuklarımızı korumak amacıyla neler yapılmalıdır? sorularına yanıt arandı.

TEKNOLOJİ KAÇINILMAZDIR, FAKAT TEKNOLOJİ ÇAĞINDA BAĞIMLILIK KAÇINILMAZ MIDIR?

Günümüzde her iki kişiden birinin teknoloji bağımlılığına yatkınlığının olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Erhan Tunç; “Teknoloji aletlerinin bağımlılık yapıcı etkileri çok güçlüdür. Çünkü ihtiyaçlarımızı karşılar (iletişim kurma, bilgi edinme, alışveriş yapmak, arkadaşlık kurmak vs.) ve kolaylaştırıcı yönü vardır. İnternet ve sosyal medyalarda; olduğu gibi değil olmak istediği gibi yansıtma imkânının olması, ödül/pekiştirme mekanizmasının olması, kendini güvende zannetme gibi düşüncelerin olması teknoloji aletlerinin öğrenilmesini kolaylaştırmaktadır. İnternet ortamı denetimsizdir ve hızlı teknolojik gelişmeler ciddi düzeyde kuşaklar arası farka neden olmaktadır. Bu aradaki farkın uçurum olmaması adına yasaklamamak ve çocuklarınızla birlikte yaşına uygun düzeyde sınır (zaman, yer, içerik) koymak gerekir. Çocuklara rol model olmak ve internet sınırını birlikte koymak faydalı olacaktır. Çocuğunuzla işbirliği yaparak ortak bir kural koymanız, o kurala herkesin uymasını kolaylaştıracaktır. Çocuğunuzun bilgisayar kullanımını kontrol edin ve gerçek hayatta tanımadıklarıyla sanal ortamda arkadaşlık etmesini onaylamayın. Çocuğunuzu, arkadaşlarıyla bir araya getirecek aktiviteler için destekleyin. Spor, sanat, drama gibi etkinlikler aracılığıyla akran grupları içerisinde yüz yüze sosyalleşmesini sağlayın” dedi.

 


 

       
© Copyright Gaziantep Kolej Vakfı | Tüm Hakları Saklıdır.