SAĞLIKLI YAŞAM HAFTASI’NDA 'BESLENME – OBEZİTE – KANSER' İLİŞKİSİ ELE ALINDI

“Son yapılan çalışmalara göre her 10 çocuktan 2’sinde obezite görülmektedir”

Sağlıklı Yaşam Haftası ve Dünya Sağlık Günü nedeniyle GKV Özel İlkokulu öğrencileri için Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği işbirliği ile “Beslenme – Obezite – Kanser” ilişkisini anlatan eğitim semineri düzenlendi.

Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Erhan HORUZ’un konuşmacı olarak katıldığı seminere Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Gaziantep Şube Başkanı Sayın Dr. Mustafa ÖZGÜN, Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri ve GKV Mütevelli Kurulu Üyeleri de katıldı.

Konuşmasına öncelikle sağlıklı yaşamanın birincil koşulu olan“Yeterli ve Dengeli Beslenme”ye dair açıklamalarla başlayan Dr. Erhan HORUZ, vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumunun “yeterli ve dengeli beslenme” olarak açıklandığını söyledi.

HORUZ’un konuşmasında öne çıkan başlıklar:

BESLENME İLKELERİ

• Besin çeşitliliği artırılmalıdır.
• Öğün atlanmamalıdır.
– Kahvaltı günün en önemli öğünüdür.
• Üç ana ve 1-2 ara öğünde besinler tüketilmelidir.
• Abur cubur besinler tüketilmemeli, sürekli atıştırılmamalıdır.

YETERİNCE PROTEİN ALMAZSAK NE OLUR?

• Büyüme ve gelişme yavaşlar.
• Kolay hasta oluruz.
• Hastalıklar daha uzun sürer.
• Saç, deri, tırnak gibi dokularımızın sağlığı bozulur.
• Organlarımızın çalışması aksar.

YAĞLAR

• En fazla enerji sağlayan besin öğesidir.

VİTAMİNLER

• Besinlerde az miktarda bulunan, vücutta üretilmeyen, yağda ve suda eriyebilme özelliği bulunan, eksikliği çeşitli hastalıklara yol açan maddelerdir. Vitaminler, hastalıklardan korunabilmek ve vücudumuzun düzenli çalışabilmesi için gereklidir.

OBEZİTE

• Dünya Sağlık Örgütü (WHO); obeziteyi; “sağlığı bozacak ölçüde yağ dokularında anormal ve aşırı miktarda yağ birikmesidir” şeklinde tanımlamaktadır.
• Çocukların büyük kısmında gelişen obezitenin nedeni enerji alım fazlalığıdır.
•  Son yapılan çalışmalara göre her 10 çocuktan 2’sinde obezite görülmektedir.

OBEZİTE – KANSER İLİŞKİSİ
• Obez bireylerde, yağ hücreleri tarafından kana salınan çeşitli hormonlar ve bazı büyüme faktörlerinin çok fazla miktarlarda ve sürekli olması, hücreleri daha fazla büyümeleri ve bölünmeleri yönünde uyarmakta ve bu durum kanser oluşumunu tetiklemektedir.

KANSERE NEDEN OLAN ETMENLER
• Dengesiz beslenme ve obezite: % 35